Minu artikkel ajakirjas Teater.Muusika.Kino Peteris Vasksi uuest CD-st:

PETERIS VASKSI MUUSIKAMAAILMA SÜGAVUSED UUEL HELIPLAADIL

Märts, 2022

MARIE-HELEN AAVAKIVI

CD album „Pēteris Vasks — Cello and Viola Concerts”. Pēteris Vasks (snd 1946). Marko Ylönen (tšello), Lilli Maijala (vioola), Tallinna KammerorkesterJuha Kangas (dirigent), Alba Records 2021. Kontsert nr 2 „Klātbūtne” (2011–2012) tšellole ja keelpilliorkestrileKontsert vioolale ja keelpilliorkestrile (2014–2015).

„Olen üritanud oma muusikas rääkida armastuse ja valguse teekonnast. Ma usun, et seni, kuni muusikat mängitakse ja meie hinged resoneerivad, me elame.”

Pēteris Vasks, jaanuar 2022

Läti tunnustatud helilooja Pēteris Vasksi looming on kuulajat sügavalt puudutav. Sündinud 1946. aastal väikeses Läti linnas Aizputes sealse kiriku pastori Arvīds Vasksi ja tema musikaalse abikaasa Ludmila Vasksi peres, kirjutas ta oma esimesed kompositsioonid juba varajases nooruses, kuid ei näidanud oma loomingut kellelegi. Ta õppis viiulit ja mängis seda kohalikus orkestris. Miski ei reetnud, et kunagi saab Vasksist üks Läti armastatumaid heliloojaid. Kolinud teismelisena kodulinnast Riiga, hakkas ta õppima kontrabassi ja mängima õpilasorkestrites. Hiljem jätkas ta õpinguid Vilniuses, töötades samal ajal nii Läti kui Leedu orkestrites ja jätkas heliloominguga tegelemist, kuid endiselt varjatult. Pärast abiellumist läks ta oma väikeste laste kõrvalt õppima kompositsiooni Läti Muusikaakadeemiasse ning alates 1970. aasatest oli tema nimi juba üldsusele teada.

Viide originaalile: https://www.temuki.ee/archives/4393